Faen ta deg

Helt uventet fikk jeg en fantastisk gave i dag; et stort lass med geitemøkk. Da jeg våknet i morges, tenkte jeg fortsatt på trillebårer som ble trillet opp bakken fra møkkhaugen langt der nede med langstrakte armer og tunge på skoene. Nå ble den plutselig spredd på jordlappen min ved hjelp av en genial østerriksk oppfinnelse: en sprøytevogn som sprer gjødselen nedover en skråning. Naboen min fortalte meg at de andre bøndene først trodde han var gal på grunn av denne nyheten, men at de etter hvert spurte om han også ville komme og gjødsle sammen med dem. Selv om jeg er fornøyd med gjødselen, er jeg enda mer begeistret for jordfreseren han kjørte gjennom min fremtidige grønnsakshage. Det begynner å se ut som en hage nå, og det er mye enklere enn om jeg skulle ha gravd selv. Jeg har allerede brukt timevis og ømme muskler på å grave meg gjennom et annet stykke jord, som er mindre enn 100 % av min egen.e er fra det jeg har nå. Jeg synes det er så interessant å se hvordan alt fungerer. Som barn lærer vi at bæsj er skittent, vi får bare frysninger ved tanken. Hvis du tenker på mat, går du til supermarkedet, og hvis du tar vare på blomster, bruker du ugressmiddel og kunstgjødsel. En lukket sirkel der jorden gjødsles med geitemøkk, og dyrene spiser resultatet igjen, er så mye finere og mer naturlig. Jeg så en gang en dokumentar om et naturreservat i Afrika. Som en del av miljøvernet ble det bestemt at kyr ikke lenger skulle få beite der. Resultatet var at jorden ble stadig fattigere og tørket ut. Selve gjødselen fra dyrene gir både næring og holder på fuktigheten. Hovene løsnet også jorden. Uten kyrne ble jorden langsomt til ørken. Mennesket og naturen kan fungere svært godt sammen og utfylle hverandre; være hverandres venner i stedet for hverandres fiender.

Forrige helg hjalp vi naboen vår med å bygge boden (les et tak for den dyrebare geitemøkka). Tverrbjelker ble satt opp, og man ser skuret bli en realitet foran øynene på en. Plutselig ser jeg for meg hvordan vi også kan bygge vårt eget. Det åpner for interessante muligheter, ettersom to bygninger på tomten vår har sett sine beste dager. La oss først se hvordan det går og hva vi trenger. Og spare. Det er så mange drømmer og muligheter her.

De første gjestene har vært der og syntes det var en suksess. I løpet av en dag hadde de fått 63 fisk. Veldig spennende å kommunisere på tysk. Jeg er imponert over hvor profesjonell Dennis allerede er når han forklarer hvor de beste fiskeplassene er. Det høres så enkelt ut å legge inn de riktige dataene i booking.com, men det garanterer allerede timer med frustrasjon.

Jeg er hjemme, og lange hjemmefra; jeg er hjemme og langt hjemmefra. Når jeg er på ferie, elsker jeg å høre et annet språk. Jeg liker at folk ikke forstår deg når dere snakker sammen. Det gir rom. Nå brast jeg nesten i gråt etter å ha snakket med Zoetermeer kommune. Det er så deilig å bare kunne kommunisere og ikke føle seg som en utlending. Jeg synes det er så utrolig vanskelig å kommunisere på norsk. Jeg har allerede lært 1500 ord på Duolingo, så man kan si at det gir et grunnlag. Bare det å snakke med hverandre er så mye raskere og mer uventet enn et dataprogram. Med jevne mellomrom føler jeg meg rett og slett dum. Folk sier noe til meg, og hodet mitt prøver å lage sjokolade av det. I mellomtiden tikker sekundene av gårde, og jeg står og ser litt tomt på den andre personen. Hvis jeg i det hele tatt klarer å få noe ut av det, starter tankeprosessen på nytt mens jeg prøver å formulere et svar. Det er som regel her samtalen går over til å handle om engelsk. Selv om jeg veldig gjerne vil øve meg på norsk. Å forstå norsk viser seg også å være litt av et problem. Det er så mange dialekter at selv ikke nordmenn alltid forstår hverandre. Dessuten har de to språk. Jeg liker tanken bak, men ikke utførelsen. Norge var dominert av danskene i 200 år. Språket var veldig likt dansk. Da de ble et selvstendig land, var det en mann som ønsket å øke deres individualitet og uavhengighet med et eget språk. Han reiste rundt i landet og lærte folk dette nye språket, nynorsk. Resultatet var at nynorsken ble tatt opp i noen områder, men ikke i andre. Resultatet er at det snakkes to språk i Norge. Begge må du lære deg, spesielt på skolen. Hvis jeg skal være helt ærlig, ble jeg av og til irritert når folk ikke kunne snakke ordentlig nederlandsk. Samtidig har jeg fått mye mer respekt for utholdenheten og motet som kreves for å gjøre et nytt land til sitt hjem. Jeg kjenner Norges rom og rene luft i mitt indre og gir alltid den lille dytten som trengs for å fortsette med entusiasme.

nb_NONB